Ing. Hana Pejšová
Kontakty:
- pejsova@palestra.cz
- vysokoškolský pedagog
Vzdělání:
- 2014 – 2020 studium Ph.D, 1LF UK Praha, obor Preventivní medicína, téma disertační práce (finalizovaná): Vliv lázeňské léčby na změny antropometrických a biochemických parametrů u obézních pediatrických pacientů
- 1999 doplňkové studium při VŠCHT Praha, obory – hygiena výživy, dietologie, patologie výživy, zakončeno zkouškami
- 1991 – 1996 VŠCHT Praha, potravinářská fakulta, katedra mléka, tuků, detergentů a kosmetických výrobků, zakončeno státními zkouškami
Hlavní témata odborného zájmu:
- Potravinářství – výroba potravin, legislativa, doplňky stravy, biopotraviny, PNT, kvalita a bezpečnost potravin
- Nutriční význam potravin
- Ekonomie výživy – výživová a potravinová politika, výživová doporučení, spotřeba potravin, trendy ve výživě, kontrola kvality a bezpečnosti potravin, environmentální politika
- Alternativní směry ve výživě
- Preventivní výživa – výživa v prevenci obezity a chronických neinfekčních onemocnění
Významné aktivity:
- Člen SPV
- Člen ČTPP
- Garant praxí pro obory BNT a NNSP, 1LF UK
- Grantová činnost na 1LF UK
- Vedení a oponentury závěrečných prací na 1 LF UK
- Pravidelná účast na konferencích a seminářích pořádaných SPV, Mze, VŠCHT, ČSAT
Publikační činnost:
Pejsova H, Hubacek JA, Zemankova P, Zlatohlavek L. Baseline Leptin/Adiponectin Ratio is a Significant Predictor of BMI Changes in Children/Adolescents after Intensive Lifestyle Intervention. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(10):691-696. doi:10.1055/a-0859-7041
Zlatohlávek, Lukáš a Hana Pejšová. Výživa a imunologie, alergologie. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. 2019, s. 297-309. ISBN 978-80-88129-44-8.
Zlatohlávek, Lukáš, Hana Pejšová a Štěpán Svačina. Základní složky potravy. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. 2019, s. 31-51. ISBN 978-80-88129-44-8.
Zlatohlávek, Lukáš a Hana Pejšová. Vegetariánská dieta. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. 2019, s. 395-412. ISBN 978-80-88129-44-8.
Šmídová, Zuzana a Hana Pejšová. Probiotika v naší výživě. Výživa a potraviny. 2019, 74(6), 158-161. ISSN 1211-846X.
Šmídová, Z., Pejšová, H. Prebiotika a synbiotika v naší výživě. Výživa a potraviny. 2020, 75(3), 62-65. ISSN 1211-846X.